TEST NA NIETOLERANCJE POKARMOWE W LALIMED LUBLIN
Wykonujemy szeroki wachlarz testów medycyny naturalnej służących diagnostyce wybranych schorzeń lub ogólnej ocenie stanu zdrowia. Na liście oferowanych przez nas badań mieści się test na nietolerancję pokarmową.
Test na nietolerancję pokarmową jest szybkim, mikropłytkowym testem służącym do pomiaru przeciwciał dla zestawu obejmującego wielu składników pokarmowych.
Najważniejsze informacje o teście
Oferujemy szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową (około 50 składników pokarmowych, między innymi – gluten, laktoza, kazeina, cukier). Pozwala on wykryć zarówno te popularne, jak i mniej powszechne nadwrażliwości.
Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może poprawić samopoczucie już nawet po kilku dniach. To sposób na poradzenie sobie z dolegliwościami pokarmowymi bez konieczności stosowania leków czy przeprowadzania inwazyjnych zabiegów. Często poznanie źródła problemu jest najlepszą metodą na jego wyeliminowanie.
Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.
Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA).
BYĆ MOŻE TWÓJ ORANIZM NIE TOLERUJE PEWNYCH POKARMÓW
Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania, mogą mieć u podłoża nietolerancje pokarmowe lub inaczej – ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach we krwi można wykryć zwiększoną liczbę przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom, których organizm nie toleruje. Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancje pokarmowe.
Ponieważ objawy związane z tzw. opóźnioną alergią pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do paru dni – więc najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami. Dobrze jest więc zbadać, czy są pokarmy, na które Twój organizm źle reaguje, a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważnym jest identyfikacja „trudnych” pokarmów.
Do tego celu służą testy Food Detective, które za pomocą próbki krwi wykrywają produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo że opóźnionej alergii pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przedłużonych zaburzeń, jest mało prawdopodobne, aby stanowiły zagrożenie dla życia.
Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?
Zazwyczaj trafiają do nas pacjenci, którzy zauważą u siebie niepokojące objawy. Nie zawsze kojarzą je bezpośrednio z dietą. Czasem są one bowiem zupełnie niepowiązane z układem pokarmowym. Do takich symptomów najczęściej zalicza się problemy ze strony:
- systemu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma,
- przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zatrzymanie wody, biegunki, zaparcia, otyłość,
- skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka,
- stawów, reumatyzm, bóle mięśni, osłabienie,
- Oprócz tego powszechnie występują też migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, objawy depresji.
- Objawy opóźnionej alergii pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia mogą powodować ból stawów trzy dni później.
- Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych jest to reakcja systemu immunologicznego.
- Wielu przypadkom nietolerancji pokarmowych towarzyszy nieprawidłowa działalność odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy. Chociaż przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca poznane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać rolę:
- niedostateczne trawienie,
- kandydoza (grzybica),
- pasożyty,
- zapalenia jelit,
- źle zrównoważona dieta,
- alkohol i wpływ leków.
Unikanie produktów, które test Food Detective zdefiniował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowych.
Badane pokarmy:
- Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka
- Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten
- Orzechy, fasole: migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, rośliny strączkowe, ziarno soi, kakao
- Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
- Ryby: mieszanina ryb białych, ryb słodkowodnych, tuńczyk, skorupiaki
- Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony
- Inne: jajko, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki
Naturalna walka z nietolerancjami pokarmowymi – terapie w Lublinie
Nietolerancje pokarmowe często mogą objawiać się w bardzo niejednoznaczny sposób. Czasem przypominają symptomy wielu innych chorób czy zakażeń, dlatego zdarza się, że pacjenci latami szukają poprawnej diagnozy. Wykonanie wielu badań nie zawsze prowadzi do odkrycia źródła problemu. Kluczowe jest przeprowadzenie specjalnych testów.
Pozytywne wyniki uzyskane po wykonaniu testu mogą wskazywać na źródło wielu dolegliwości u danego pacjenta. Wyeliminowanie konkretnych produktów z diety może od razu poprawić samopoczucie, często w sposób trwał. Podobnie działają też testy alergiczne, pozwalające na poznanie źródła odczuwanych dolegliwości, z którymi pacjenci często borykają się przez lata. Czasami po odkryciu problemu i wyeliminowaniu konkretnych pokarmów nie trzeba wdrażać dodatkowych terapii czy innych form leczenia.