DIETA LALIMED: ODKWASZANIE ORGANIZMU
W Centrum Terapii Naturalnych Lalimed proponujemy państwu dietę, która jest doskonałym uzupełnieniem do naszych terapii. Celem tej diety jest odkwaszenie organizmu, wyeliminowanie produktów sprzyjających namnażaniu się bakterii, wirusów i pasożytów oraz zastąpienie ich zdrowymi produktami. W naszej diecie uwzględniamy także wrażliwość na nietolerancje pokarmowe na takie produkty jak mleko, gluten, cukier i wiele innych.
Naukowe badania dowiodły,że zakwaszony organizm jest doskonałym miejscem do rozwoju ognisk zakaźnych wszelkiego rodzaju patogenów i komórek nowotworowych. Jest wielu naukowców, którzy dowiedli,że w zakwaszonym organizmie komórki nowotworowe rozmnażają się w znacznie szybszym tempie niż w środowisku zasadowym. Niestety przetworzona żywność w obecnych czasach i używki (alkohol i papierosy) oraz stres dnia codziennego są najczęstszą przyczyną zakwaszenia naszych organizmów a w konsekwencji pojawieniem się groźnych objawów takich jak łagodne i złośliwe zmiany nowotworowe, przewlekłe zmęczenie, słaba odporność organizmu.
Dlatego równocześnie z zastosowaniem terapii biorezonansowych w naszym centrum zalecamy Państwu określoną dietę, co w znacznym stopniu przyśpiesza powrót do dobrego samopoczucia i daje dobre efekty regeneracji organizmu. Uważamy, że tylko kompleksowe podejście do problemu chorób daje nam trwałe i skuteczne rozwiązania.
Uwaga! – dieta musi być urozmaicona i smaczna!
Niewskazane produkty:
- Mięso – szczególnie czerwone
- Biały cukier, słodycze i produkty zawierające biały cukier
- Produkty z mąki pszennej (pieczywo, makarony)
- Mleko (dopuszczalna jest maślanka, kefir, mleko kozie)
- Margaryny
- Orzeszki ziemne, masło orzechowe
- Napoje gazowane
- Alkohol (w każdej postaci)
- Mocna kawa, mocna czarna herbata
Produkty dopuszczalne w umiarkowanych ilościach:
- Maślanka, kefir (maksymalnie do 1 szklanki dziennie, nie łączyć z posiłkiem), biały ser (w małych ilościach), mleko kozie i jego przetwory
- Produkty z mąki żytniej (chleb, makarony, kasze) – uważnie przyglądać się czy nie ma alergicznych reakcji na gluten
- Ziemniaki (tylko z sałatkami, nigdy same)
- Miód, ksylitol
- Śmietana, masło, arbuzy, banany, winogrona, daktyle, rodzynki i inne bardzo słodkie owoce
- Grzyby
Produkty wskazane:
- Woda – minimum 1 litr dziennie + 1 litr innych napojów (nie liczymy kawy ani czarnej herbaty)
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, buraki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, marchewka, brokuły, kapusta, seler, pomidory, fasolka szparagowa, czarna rzodkiew, por, szczaw, kalafior, cebula, kalarepka, itd.
- Soki warzywne i owocowe (bez cukru), najlepiej samemu robić soki
- Owoce – szczególnie te mniej słodkie (bardzo wskazane ananasy i awokado)
- Kasza gryczana, ryż, kasza jaglana i inne kasze (nie pszenne), makaron sojowy, makaron ryżowy
- Strączkowe – groch, fasola, soja, itd.
- Kukurydza (ta niemodyfikowana genetycznie oczywiście)
- Orzechy (ale nie orzeszki ziemne), migdały
- Serwatka
- Oleje roślinne (ale nie olej rzepakowy)
- Przyprawy (bez sztucznych dodatków)
- Zielona herbata, Yerba Mate (nie liczymy ich jako napoje nawadniające)
Inne zalecenia:
- Produkty wysokobiałkowe typu: mleczne, strączkowe (fasole, groch, sojowe, orzechy, można spożywać tylko z warzywami (oprócz ziemniaków)
- nie łączymy ich z owocami, ziemniakami, kaszami, ryżem, pieczywem (vide dieta rozdzielna)
- Pić gorącą wodę
- Nie spożywamy produktów modyfikowanych genetycznie
- Unikamy chemicznych dodatków
- Unikamy smażonych potraw
- Unikamy bardzo tłustych potraw
- Nie pijemy po posiłku (odczekać 1,5 godz.)
- Każy kęs przeżuwamy ok. 40 razy (ważne!)
- Spożywamy częściej ale w małych ilościach. Ostatni posiłek do godz. 18:00.