O glutenie zrobiło się bardzo głośno, a napis „gluten free” jest obecnie przepisem na sukces w branży spożywczej. Nietolerancja glutenu stała się modna ale badania naukowe donoszą, że problem jest znacznie poważniejszy i może być związany ze współczesną technologią produkcji pieczywa. Czym jest nietolerancja glutenu i kogo dotyczy? Czy należy unikać glutenu za wszelką cenę? Co dzieje się z jelitami osoby cierpiącej na nietolerancję tego białka?
Problemy związane z glutenem.
Osoby żle znoszące gluten mogą mieć celiakię lub nietolerancję na gluten. Obydwa schorzenia jakkolwiek podobne do siebie objawiają się różnymi patomechanizmami, stosuje sie tu także odmienne badania. Zarówno w jednym jak I drugim przypadku zaleca się mniej lub bardziej rygorystyczne unikanie produktów zawierających gluten a w szczególności gluten pszenny.
Celiakia, chociaż najdotkliwiej odczuwana jest w jelitach, jest chorobą ogólnoustrojową. Jej przyczyny są złożone i obejmują zarówno podłoże genetyczne, jak i immunologiczne (nieprawidłowe funkcjonowanie układu obronnego organizmu) oraz środowiskowe. Liczba osób chorych na celiakię powiększyła się czterokrotnie w ciągu ostatnich 20 lat. Poza tym ciągle wzrasta liczba osób, które skarżą się na dolegliwości jelitowe po spożyciu glutenu (IBS-zespół jelita drażliwego, IBD-stany zapalne jelit).
Gluten to białko występujące w zbożach oraz obecne w wielu produktach przetworzonych. Odpowiada za pulchność i puszystość pieczywa oraz procesy zachodzące podczas jego wypiekania. Najwięcej ma go pszenica dlatego jest ona najczęściej wykorzystywanym zbożem w całym przemyśle spożywczy. Z czasem zaczęto genetycznie modyfikować pszenicę aby ta zawierała jak najwięcej glutenu, zwiększając tym samym swoją rynkową wartość.
Należy pamiętać ,że alergia pokarmowa (celiakia w przypadku glutenu) nie jest tym samym co nietolerancja na gluten, choć choć symptomy obydwu są do siebie bardzo podobne, przy nietolerancji mogą byc mniej oczywiste I wyraźne.Sa także różne stopnie zarówno celiakii jak I nietolerancji na gluten. Problem może być niewielki ale też bardzo poważny I w jednym I w drugim przypadku.
W przypadku badania celiakii konieczne są testy kliniczne, w których identyfikujemy markery genetyczne celiakii I przeciwciała przeciw glutaminazie. Przy nietolerancji na gluten wykonywane są testy Elissa (Food Detective).
Przy celiakii gluten niestrawiony przez kwas solny i enzymy trawienne w organizmie przenika do ścian jelita cienkiego. Tam przekształca się do substancji, która wywołuje odpowiedź immunologiczną organizmu, co objawia się stanem zapalnym jelit ale także inne zaburzenia z grupy chorób autoimmunologicznych. Przewlekłe zapalenie prowadzi do upośledzenia i zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za przenikanie substancji odżywczych z pokarmu do układu krążenia, a za jego pośrednictwem dalej do każdej żywej komórki ciała.
W praktyce oznacza to, że jemy, ale nie przyswajamy. Ciało jest, mówiąc obrazowo, głodne i nie może zostać nakarmione. Ma to wpływ na cały organizm, który bez substancji odżywczych słabnie i niszczeje. Powstaje także szereg zaburzeń o podłożu autoagresji ,które mogą być nawet jeszcze bardziej uciążliwe i niszczące. W skrajnych przypadkach celiakia może być śmiertelna, często natomiast wywołuje szereg wyniszczających chorób typu anemia, depresja, osteoporoza i wiele innych. Przy nietolerancji nie występują natomiast markery zapalne ani widoczne uszkodzenia jelit.
Nietolerancja na gluten I celiakia mogą rozwinąć się stopniowo lub zaatakować niespodziewanie i ostro. Objawów jest wiele i są niejednoznaczne, dlatego potrzebne jest właściwe zdiagnozowanie.
Niestety, obydwa schorzenia często dają objawy, które trudno połączyć z układem pokarmowym: objawy skórne, bóle głowy, padaczka, depresja, bladość, osłabienie, zaburzenia krzepnięcia krwi… są bardzo różnorodne.
Objawy nietolerancji na gluten:
- problemy skórne -trądzik, swędzenie ciała, wybroczyny skórne, egzemy
- zaparcia, biegunki, wzdęcia, gazy
- bóle ciała
- astma
- reumatoidalne zapalenie stawów
- bóle głowy, migreny
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- wymioty, biegunki, bóle brzucha, kolki
- otyłość
- zaburzenia snu
- przewlekłe zmęczenie, senność
- niepłodność, poronienia
- przedwczesna menopauza
Jedną znaj-skuteczniejszych metod wykrywania nietolerancji pokarmowych, w tym nietolerancji na gluten jest wykonanie testu FOOD DETECTIVE, który można wykonać w niektórych gabinetach medycyny naturalnej np. w Centrum Terapii Naturalnych Lalimed w lublinie.
Bardzo lubię produkty z glutenem – szczególnie pieczywo 🙂 niestety od kiedy stwierdzono u mnie nadwrażliwość to prawie całkowicie wyeliminowałam go z diety. Jednak moje jelita nadal troszkę wariują, mam wzdęcia i biegunki, dlatego łykam debutir w kapsułkach. Dzięki zawartości maślanu sodu nabłonek jelit jest lepiej odżywiony i brzuch dobrze pracuje.