T: Walka z kandydozą – czym jest ta choroba i jakie ma objawy
MD: Zmęczenie, apetyt na słodycze, nalot na języku i brzydki oddech – to tylko kilka z objawów inwazji drożdżaka białego. Sprawdź, jak walczyć z kandydozą!
Kandida – jak pokonać pociąg do słodyczy?
Czujesz się zmęczona, masz pociąg do słodyczy i przez cały czas Twój organizm działa na zwolnionych obrotach? To może oznaczać, że podobnie jak 40% naszego społeczeństwa zmagasz się z kandydozą, która każdego dnia atakuje Twoje tkanki i niszczy Twoje zdrowie.
Czym jest kandydoza?
Kandydoza, nazywana inaczej drożdżycą, to choroba cywilizacyjna, która stanowi coraz większy problem współczesnych społeczeństw. Źródłem zakażenia jest grzyb – drożdżak biały (Candida albicans), który w odpowiednich warunkach (ciepłe środowisko i obecność cukru) zmienia się w rozgałęzioną strukturę mającą zdolność do atakowania tkanek. Namnożone grzyby jelitowe sprawiają, że cukry proste i złożone znajdujące się między innymi w w zbożach ulegają w jelicie procesowi fermentacji, powodując gazy , wzdęcia, zaparcia i biegunki. Kandydoza jest także częstym efektem stosowania kuracji antybiotykowych, steroidowych leków antykoncepcyjnych lub innych leków chemicznych. Antybiotyk działa niszcząco nie tylko na chorobotwórcze bakterie ale bardzo skutecznie niszczy także naszą florę jelitową, którą stanowią naturalnie występujące w jelitach bakterie biorące udział w prawidłowym trawieniu pokarmów. Zniszczenie tych bakterii powoduję dysbakteriozę w jelitach, a w miejsce naturalnych bakterii jelitowych zasiedlają się grzyby candida. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji należy w czasie antybiotykoterapii przyjmować probiotyki i leki osłonowe aby uchronić florę bakteryjną jelit.
Objawy kandydozy
Objawy kandydozy są bardzo liczne, co utrudnia rozpoznanie choroby. Widoczne zmiany można zauważyć jako grzybicze zapalenie skóry, łupież, zmiany na paznokciach, które stają się żółte, miękkie i popękane. Zakażona skóra staje się zaczerwieniona i swędzi, pojawia się łupież, trądzik i wysypki na twarzy, twarz i wargi stają się obrzmiałe. Zmiany mogą pojawiać się również na stopach i dotyczą przede wszystkim przerw pomiędzy palcami.
Kandydoza może również prowadzić do zmian wewnętrznych w organizmie. W zależności od miejsca zakażenia kandidą, chory może skarżyć się na bóle brzucha, wzdęcia, bóle reumatyczne, zapalenie oczu, zapalenie zatok, astmę, bóle głowy, świąd odbytu, alergie, paradontozę, osłabienie, obniżoną odporność, a także zaburzenia snu czy kołatanie serca. Jeśli następuje spadek odporności to często towarzyszą temu wahania nastroju, upławy z pochwy, nieszczelne jelita, obrzęk stawów, cukrzyca, bóle menstruacyjne, problemy z koncentracją.
Kandydozie towarzyszą wszelakie alergie. Kandida może atakować także układ moczo-płciowy i oddechowy. Kandida bez problemu przekracza barierę krew – mózg, dostając się do mózgu gdzie wytwarza grożne dla nas mikotoksyny powodują między innymi takie objawy jak schizofrenia lub choroba dwubiegunowa. Bardzo często jest wykrywana w zatokach czy na języku kiedy skarżymy się na nieprzyjemny zapach z ust.
Grzyb ten wywołuje również grzybicze zapalenie jelit objawiające się jako nieszczelność jelit czy zespół jelita drażliwego i może w konsekwencji doprowadzić także do raka jelita grubego. Wykazano, że toksyny pleśni tzw. aflatoksyny powodują raka u gryzoni i innych gatunków ssaków, w tym także ludzi. Objawy te występują również przy innych schorzeniach, dlatego by upewnić się, czy nie zostaliśmy zaatakowani przez drożdżaka, musimy wykonać badania laboratoryjne lub testy biorezonansowe, które wykrywają różne rodzaje kandidy.
Kiedy w organizmie pojawią się grzybice stanowi to poważne ostrzeżenie dla nas, że powinniśmy jak najszybciej wyeliminować te grzyby z naszego organizmu. Jednakże kuracje antybiotykowe nie tylko nie niszczą grzybów ale wręcz potęgują ich wzrost i osłabiają nasz układ odpornościowy. Zaawansowane grzybice są uważane za jedną z głównych przyczyn chorób i śmierci u ludzi. Słynny grzyb candida jest odpowiedzialny za rozwój ok. 100 różnych chorób, w tym rakowych.
Co kandida ma wspólnego z apetytem na słodycze?
Drożdżak Candida albicans wytwarza kandydotoksynę, która indukuje zmiany w układzie nerwowym, powodując bardzo silne łaknienie na słodycze, a także drażliwość, senność, spadek koncentracji i zmiany nastroju. Dlatego, jeśli nie możesz pokonać pociągu do słodyczy i spożywasz je w “hurtowych” ilościach – warto wykonać badania pod kątem kandydozy. Dzieci z kandydozą są rozdrażnione, niespokojne, często się męczą i nie mogą utrzymać koncentracji, oczywiście nie chą spożywać innych pokarmów oprócz słodyczy.
Domowy test na obecność kandidy
Istnieje bardzo prosta metoda na sprawdzenie czy w naszym organizmie rozwinęła się kandida. Należy nic nie jeść przez conajmniej 3 godziny przed snem i wyszczotkować zęby. Następnego dnia rano należy napełnić szklankę czystą wodą, zebrać ślinę i wypluć ją do wody w szkance. Następnie po 30-45 minutach należy sprawdzićjak wygląda woda. W przypadku obecności kandidy od powierzchni wody w szklance będą wychodziły w kierunku dna szklanki różne nitki świadczącze o obecności kandidy. Mogą też się pojawić niewielkie ciemne plamki lub mętna ślina opadnie na dno. Jeżeli natomiast ślina pływa po powierzvhni wody i nie występują wyżej wspomniane zjawiska to nie ma problemów z kandidą.
Jak leczyć?
Najprostszą i najskuteczniejszą profilaktyką jest zastosowanie specjalnej diety.
– Kuracja przeciw kandydozie nie opiera się na chemicznych lekach tylko na działaniach pozwalających organizmowi samemu pokonać ten problem. Pacjentom poleca się stosować ścisłą dietę przez okres od trzech do sześciu miesięcy. Dodatkowo wskazane jest odtworzenie flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu przywracamy odpowiednie środowisko jelit, hamujące rozwój drożdżaków.
W naszym centrum prowadzimy także terapie biorezonansowe służące wyeliminowaniu drożdżaków z organizmu. Doświadczenie pokazuje, że połączenie biorezonansu z dietą i odkwaszeniem organizmu daje bardzo szybkie i trwałe rezultaty – wyjaśnia Piotr Łakomy – dyplomowany naturopata z Centrum Terapii Naturalnych LALIMED
Każdy pacjent otrzymuje inne zalecenia, ale najczęściej poleca się całkowite odstawienie produktów zawierających cukier i drożdże, a także gatunki owoców i warzyw podatne na rozwój pleśni. Co ważne, należy ograniczyć, a najlepiej zupełnie odstawić wysokoprzetworzone produkty spożywcze, ponieważ są pożywką dla rozrostu kandidy. Należy unikać również soków owocowych i napojów alkoholowych produkowanych na bazie fermentacji – wino, piwo, szampan, cydr itp. Z jadłospisu powinien zniknąć też ocet i produkty spożywcze, do których jest dodawany. Dieta jest niezwykle ważnym czynnikiem przy leczeniu kandydozy.
Następnym krokiem w pozbyciu się drożdżaków powinno być odkwaszenie organizmu, gdyż grzyby najszybciej rozmnażają się w zakwaszonym środowisku. W tym celu powinniśmy unikać spożywania czerwonego mięsa oraz ograniczyć produkty zawierających białą mąkę oraz mleko. Można włączyć suplementację proszkiem zasadowym. Dopiero tak restrykcyjna dieta pozwoli odnowić florę bakteryjną jelit i pozbyć się kandidy. Natomiast terapia biorezonansowa skutecznie eliminuje już rozwinięte drożdżaki. Połączenie diety z terapią biorezonansową daje zaskakujące rezultaty w leczeniu kandydozy.
Dobrym sojusznikiem w walce z kandydozą jest zastepnik zwykłego cukru – ksylitol, nany także pod nazwą cukier brzozowy. Ksylitol nie tylko wygląda i smakuje jak cukier ale także ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, zmiejszając ich zdolność do przyklejania się do błon śluzowych organizmu a w szególności w jamie ustnej.
Warto także skorzystać z preparatów, które dezaktywują aflatoksyny w naszym organizmie takich jak olejek eteryczny Cinnamonum camphora lub witamina C lub olejek z dzikiego oregano czy kwas kaprylowy. Natomiast wprowadzenie do organizmu pleśniobójczej amylazy i lizyny powoduje rozpuszczanie aflatoksyn.
Należy pamiętać, że kandida lubi cukier. Dlatego osoby, które zwalczyły kandidę muszą bardzo uważać na ilość cukru, którą spożywają.