DIETA LALIMED

W Centrum Terapii naturalnych LaliMed proponujemy państwu dietę, która jest doskonałym uzupełnieniem do naszych terapii. Celem tej diety jest odkwaszenie organizmu, wyeliminowanie produktów sprzyjających namnażaniu się bakterii, wirusów i pasożytów oraz zastąpienie ich zdrowymi produktami. W naszej diecie uwzględniamy także wrażliwość na nietolerancje pokarmowe na takie produkty jak mleko, gluten, cukier i wiele innych.

Naukowe badania dowiodły,że zakwaszony organizm jest doskonałym miejscem do rozwoju ognisk zakaźnych wszelkiego rodzaju patogenów i komórek nowotworowych. Jest wielu naukowców, którzy dowiedli,że w zakwaszonym organizmie komórki nowotworowe rozmnażają się w znacznie szybszym tempie niż w środowisku zasadowym. Niestety przetworzona żywność w obecnych czasach i używki (alkohol i papierosy) oraz stres dnia codziennego są najczęstszą przyczyną zakwaszenia naszych organizmów a w konsekwencji pojawieniem się groźnych objawów takich jak łagodne i złośliwe zmiany nowotworowe, przewlekłe zmęczenie, słaba odporność organizmu.

Dlatego równocześnie z zastosowaniem terapii biorezonansowych w naszym centrum zalecamy Państwu określoną dietę, co w znacznym stopniu przyśpiesza powrót do dobrego samopoczucia i daje dobre efekty regeneracji organizmu. Uważamy, że tylko kompleksowe podejście do problemu chorób daje nam trwałe i skuteczne rozwiązania.

 

Uwaga! – dieta musi być urozmaicona i smaczna!

Niewskazane produkty:

  • Mięso – szczególnie czerwone
  • Biały cukier, słodycze i produkty zawierające biały cukier
  • Produkty z mąki pszennej (pieczywo, makarony)
  • Mleko (dopuszczalna jest maślanka, kefir, mleko kozie)
  • Margaryny
  • Orzeszki ziemne, masło orzechowe
  • Napoje gazowane
  • Alkohol (w każdej postaci)
  • Mocna kawa, mocna czarna herbata

 

Produkty dopuszczalne w umiarkowanych ilościach:

  • Maślanka, kefir (maksymalnie do 1 szklanki dziennie, nie łączyć z posiłkiem), biały ser (w małych ilościach), mleko kozie i jego przetwory
  • Produkty z mąki żytniej (chleb, makarony, kasze) – uważnie przyglądać się czy nie ma alergicznych reakcji na gluten
  • Ziemniaki (tylko z sałatkami, nigdy same)
  • Miód, ksylitol
  • Śmietana, masło, arbuzy, banany, winogrona, daktyle, rodzynki i inne bardzo słodkie owoce
  • Grzyby

 

Produkty wskazane:

  • Woda – minimum 1 litr dziennie + 1 litr innych napojów (nie liczymy kawy ani czarnej herbaty)
  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, buraki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, marchewka, brokuły, kapusta, seler, pomidory, fasolka szparagowa, czarna rzodkiew, por, szczaw, kalafior, cebula, kalarepka, itd.
  • Soki warzywne i owocowe (bez cukru), najlepiej samemu robić soki
  • Owoce – szczególnie te mniej słodkie (bardzo wskazane ananasy i awokado)
  • Kasza gryczana, ryż, kasza jaglana i inne kasze (nie pszenne), makaron sojowy, makaron ryżowy
  • Strączkowe – groch, fasola, soja, itd.
  • Kukurydza (ta niemodyfikowana genetycznie oczywiście)
  • Orzechy (ale nie orzeszki ziemne), migdały
  • Serwatka
  • Oleje roślinne (ale nie olej rzepakowy)
  • Przyprawy (bez sztucznych dodatków)
  • Zielona herbata, Yerba Mate (nie liczymy ich jako napoje nawadniające)

 

Inne zalecenia:

  • Produkty wysokobiałkowe typu: mleczne, strączkowe (fasole, groch, sojowe, orzechy, można spożywać tylko z warzywami (oprócz ziemniaków)
  • nie łączymy ich z owocami, ziemniakami, kaszami, ryżem, pieczywem (vide dieta rozdzielna)
  • Pić gorącą wodę
  • Nie spożywamy produktów modyfikowanych genetycznie
  • Unikamy chemicznych dodatków
  • Unikamy smażonych potraw
  • Unikamy bardzo tłustych potraw
  • Nie pijemy po posiłku (odczekać 1,5 godz.)
  • Każy kęs przeżuwamy ok. 40 razy (ważne!)
  • Spożywamy częściej ale w małych ilościach. Ostatni posiłek do godz. 18:00.